Sağlık

Uzmanlar uyardı: Dışarı çıkmayın, ölümcül olabilir

Edirne’de yoğun sis bu mevsimlerde sıklıkla etkili olurken, uzmanlar sisli havalarda kronik hastalığı olanların dışarı çıkmasının daha tehlikeli olduğu, sis bulutunun kirli havayla temas etmesi halinde daha tehlikeli hale geldiği uyarısında bulundu.

Günlük hayatı olumsuz etkileyen kirli ve sisli hava, sağlığı da bozabiliyor. Sisli havalarda hava kirliliğinin neden olduğu kalp krizi, felç gibi riskler daha da artabiliyor.

Kronik hastalar için özel uyarı

Görüş mesafesinin azalması nedeniyle sisli havadan trafikteki sürücüler kadar dışarıdaki vatandaşlar da olumsuz etkileniyor. Özellikle kronik hastalıkları olanların, hamilelerin ve bebeklerin kirli ve sisli havalarda biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu sisli havaya karşı uyarıda bulunarak vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
Sisli havalarda kalp, astım, bronşit ve KOAH hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ekuklu, bu hastaların mümkün olduğunca sisli saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğine dikkat çekti. Sisin atmosferik bir olay olduğunu belirten Prof. Dr. Ekuklu, yaşadığınız coğrafyada sisle birlikte hava kirliliği de varsa bunun daha nefes alınabilen bir durum olduğunu belirtti.

Dışarı çıkmak zorunda olan ve risk grubunda olan vatandaşların sisin etkili olduğu saatlerde aktivitelerini azaltması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ekuklu, mola sayısını artıran eylemlerin o ortamda kirli havanın solunmasını artıracağı için risk oluşturacağının altını çizdi.

Hava kirlenirse daha tehlikeli hale gelir.

Coğrafi olarak günün önemli bir bölümünün sis altında geçtiği bir ülkede yaşadığımızı belirten Prof. Dr. Ekuklu, “Sis etkili olduğu için belli saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını, eğer spor veya aktivite yapacaklarsa o saatlerde yapmamalarını öneriyorum. Zorunlu olarak çalışan insanlar var ya da okula giden çocuklar var, o saatlerde maske kullanılması önerilebilir. Eğer o bölgede hava kirliliği varsa, sisle birlikte, zeminde de olma ihtimali daha yüksek.” “Yaklaştıkça ve nefes aldıkça oluşabilecek sağlık sorunları dikkate alınmalıdır. Hava kirlenirse sis daha tehlikeli hale gelir. Bu saatlerde dışarıda olmak ve ağır egzersizden kaçınmak alınabilecek başlıca önlemler arasında yer alıyor. “dedi.

haber-yigilca.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu