Sağlık

Çocuklarda idrar tutma alışkanlıkları hastalığa neden oluyor

Çocuklarda idrar tutma alışkanlıkları hastalığa neden oluyor

 

İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarından sonra en sık görülen ateşli hastalıklardan biridir. İdrar yolu enfeksiyonunun kabızlık, idrar retansiyonu, idrara çıkma bozukluğu ya da üriner sistemle ilgili bazı rahatsızlıklar nedeniyle oluşabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Sevinç Bıyıklı, “Bir bebekte veya çocukta ateşli idrar yolu enfeksiyonu varsa bu çocukların üçte birinde altta yatan idrar yolu sistemi bozukluğu veya fonksiyon bozukluğu olabilir” dedi.

Çocuklarda; Bakterilerin böbrek ve idrar yollarına yerleşmesi sonucu ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinin ateş, kusma, karın ağrısı, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, bebeklerde idrar yaparken ağlama, renk değişikliği ve idrar kaçırma olduğunu belirten Dr. Bebeklerde idrar kokusu, halsizlik ve kilo alma, Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sevinç Bıyıklı çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumanın yollarını paylaştı.

Çocuk kendini iyi hissetmeye başladığında tedavinin kesilmesi hastalığın tekrarlamasına neden olabilir.

Doç. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinin antibiyotik kullanımını gerektirdiğini söyleyen Prof. Sevinç Bıyıklı, “Şurup veya enjeksiyon formundaki antibiyotik tedavileri, mikroorganizmanın çoğalmasına ve çocuğun klinik durumuna göre seçilebiliyor. Yine çocuğun klinik durumuna göre yatarak veya ayakta tedavi mümkündür. Tedavi süresince ilaçların doktorun belirleyeceği süre içerisinde kullanılması gerekmektedir. Çocuk birkaç gün içinde kendini zinde hissetmeye başladığında tedavinin erken kesilmesi enfeksiyonun yeniden ortaya çıkabilmesi nedeniyle en tereddüt ettiğimiz konulardan biridir. “Bunun dışında bol su içmek de önemli çünkü idrar akışının artması enfeksiyonu tedavi etmemize yardımcı oluyor” dedi.

Kesin teşhis için idrar örneği alınması gerekmektedir.

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Çocukta klinik olarak idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa, uygun şartlarda alınan idrar örneğinin kesin tanı koymada kural olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sevinç Bıyıklı, “Bu idrar örneğine hem idrar tahlili hem de idrar kültürü testi yapılması gerekiyor. Çocuklardan idrar örneği toplamak için çeşitli yöntemler vardır. Tuvalet eğitimini tamamlamış çocuklardan kaplarla idrar toplayabiliriz ancak bebeklerden idrar toplamak daha zordur. Bu nedenle bebeklerden idrar alınırken ya steril idrar torbaları kullanılabilir, ya çocukların idrar yaptığı yerden örnek alınabilir, ya da idrar torbasına karından iğne ile girilerek idrar örneği alınabilir.”

Enfeksiyondan korunmanın iki önemli unsuru hijyen ve bol su içmektir.

Doç. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmanın en önemli iki adımının bol su içmek ve hijyen olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sevinç Bıyıklı, “Özellikle çocuklara bol su verilmesini ve su içme alışkanlığının kazandırılmasını tavsiye ediyoruz. İdrar akışı fazla ise ve mesane tam ve düzenli olarak boşaltılıyorsa, yani idrar yapma eylemi ertelenmezse risk azalır. Çocuğun 3-4 saatte bir düzenli olarak mesanesini boşaltması önemli bir faktördür. Kabızlığın önlenmesi önemlidir çünkü kabızlık, bağırsaklar dolduğunda mesaneye baskı yaparak enfeksiyonu kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda mesanenin kolayca boşalmasını da engeller. Hijyen koşullarına dikkat etmek önemlidir. “Özellikle kız çocuklarında tuvaleti önden arkaya doğru temizlemek, pamuklu ve rahat iç çamaşırı giymek, idrarı geciktirmemek önemli konulardandır” dedi.

Tekrarlayan enfeksiyonları olan hastalarda olası böbrek sorunları araştırılmalıdır.

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Enfeksiyonun tamamen iyileşip iyileşmediğinin anlaşılması için denetimli idrar tahlili ve idrar kültürü yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Sevinç Bıyıklı, “Bunun dışında şüphelendiğimiz başka klinik bulgular varsa hastalarımıza herhangi bir şikayeti olmasa bile belirli aralıklarla idrar tahlili ve kültür yapılmasını zorunlu tutuyoruz. Şüphelendiğimiz çocuklarda böbreklerde yapısal bir sorun olup olmadığını inceliyoruz. “Enfeksiyon tekrarlarsa özel böbrek filmleri istiyoruz” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonu yüzde 50 ila 70 oranında tekrarlayabilir

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. İdrar yolu hastalığı olan bir çocukta üç konuya büyük önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Sevinç Bıyıklı, “Bunlardan biri de idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlama riskidir. İdrar yolu enfeksiyonu olan bir çocuğun enfeksiyonu tekrarlama riski yüzde 50 ila 70 arasındadır. Bu bizim için değerlidir. İkinci önemli bahis ise; Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu oluştuğunda ilk başta bunun böbrekten mi yoksa mesaneden mi kaynaklandığını anlayamayabiliriz. Böbrekten kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonları böbrekte yaralanmaya veya hasara yol açarsa ileriki yaşlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon yani hipertansiyon gibi rahatsızlıklar ya da böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilir. Bunun dışında idrar yolu enfeksiyonu olan bir çocukta yüzde 30 ila 50 oranında idrar yolu kaçağı gibi bir sorun da görülebilir. Bunlar zamanında teşhis edilmezse tekrarlanan enfeksiyonlarla zarara neden olacaklardır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu