Teknoloji

Desteklenmeyen bilgisayarlarda Windows 11 çalıştırma penceresi tamamen kapanabilir

Microsoft, Windows 11’i ilk duyurduğu günden bu yana sistem gereksinimleri ve özellikle CPU gereksinimleri büyük bir tartışma konusu oldu. İşletim sistemi, halen aktif kullanımda olan ve yeterince güçlü olması gereken birçok işlemciyle (Intel 7. nesil ve Ryzen 1. nesil CPU/APU’lar gibi) uyumlu olmadığı ve desteklemediği için ağır eleştiriler aldı. Teknoloji devi daha sonra listeye birkaç Intel 7. nesil yongayı da ekledi ancak bu kimseyi memnun etmeye yetmedi.

Yine de, resmi biçimde desteklenmese de kullanıcılar, gereksinimleri atlamanın ve Windows 11’i oldukça eski sistemlerde nispeten tatmin edici sonuçlarla çalıştırmanın yollarını bulmuşlardır. Ayrıca kendi PC Sağlık denetleyicisinin Pentium 4’ün Windows 11’i tam olarak çalıştırabildiğini hatalı bir şekilde bildirmesi de Microsoft’a yardımcı olmadı. İşin ilginç tarafı, kıdemli bir Microsoft çalışanı bile Windows Insider web yayınını canlı yayınlarken desteklenmeyen bir işlemci çalıştırırken yakalandı.

Ancak Microsoft, görünüşe göre Windows 11 24H2’yi CPU talimat seti mimarisine (ISA) dayalı çok eski sistemlerde çalıştırma girişimlerini önlemek için önlemler planlıyor. Bu, resmi olmayan olarak desteklenen işlemcilerde çalışan Windows 11’in sonu olabilir.

Teknoloji meraklısı ve X kullanıcısı Bob Pony, Microsoft’un Windows 11 24H2’de “POPCNT” talimatını bir gereksinim haline getirmeye çalıştığını fark etti. Görünüşe göre buna sahip olmayan CPU’lar Windows’a önyükleme yapamayacak.

Nüfus sayımının kısaltması olan POPCNT talimatı, ikili gösterimdeki 1’lerin sayısının sayılmasına yardımcı olur. AMD, bu yönergeyi x86 endüstrisindeki ilk gerçek dört çekirdekli Barselona mimarisiyle birlikte 2006-07’de tanıttı. Daha sonra Intel bunu Nehalem (birinci nesil Core i serisi SKU’lar) ile sistemlerine ekledi. Microsoft’un bu talimatı neden zorunlu kıldığı bilinmiyor ancak gelecekteki Windows sürümünün bazı özellikleri bunu gerektirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu