Haber

2024 Asgari Ücret Ne Zaman Belirlenecek? Asgari Ücret Artışı Ne Kadar Olacak?

Türkiye’de henüz resmi bir bilgi olmasa da yıl sonu yaklaşırken ve 2024’e girmeye hazırlanırken, yaklaşık 8 milyon kişinin baz fiyat aldığı hesaplarına göre maaşlara gelecekte zam yapılacağı tartışması yeniden alevlendi. Milyonlarca çalışan, aldıkları asgari ücreti veya taban fiyat artış oranını örnek alarak maaş artırımına giden işverenleri bekliyor.

Temmuz 2023 ve sonrası için taban fiyat 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Ancak temmuz ayından ekim ayına kadar sadece 2 ayda enflasyon nedeniyle satın alma gücündeki düşüş yüzde 23 oldu. Enflasyonda yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 49,86 ile cebimizin yarısını götürdü.

Genel tespitlere göre asgari fiyat açlık sınırının bir adım üzerinde hesaplanırken, baz fiyatın 11 bin 402 lira olarak açıklandığı temmuz ayında bu rakam 10 bin 373 liraydı. Eylül ayında açıklanan son açlık sınırı ise 13 bin 334 liraydı. Yıl sonunda 15 bin liraya ulaşması beklenen açlık sınırı da baz fiyat hesaplamasında esas alınan parametrelerden biri.

2024 yılında minimum fiyatın ne olacağı merakla bekleniyor. Hükümet, işveren ve çalışan temsilcileri Aralık ayında masaya oturacak.

Görüşmelerin ardından asgari fiyat üzerinde uzlaşmaya varıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda açıkladığı taban fiyatın hükümetin belirleyeceği en yüksek temsilci tarafından açıklanacağı belirtildi.

Yine son yıllarda personel temsilcileri tarafından kabul edilmese de belirlenen artış masada çoğunluk sağlanınca kabul ediliyor. Bu da iktidarla patronların anlaşması anlamına geliyor.

Asgari ücret, kanunların gerektirdiği şekilde hükümet, işveren ve işçiden oluşan 5 temsilciden oluşan 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, asgari ücretin artırılması ve belirlenmesi konusunda çalışmak üzere genel olarak Aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bu, bu yıl 11 bin 402 TL’den 15 bin TL’nin üzerine çıkması beklenen taban fiyatta en az yüzde 32 artış anlamına geliyor.

Asgari ücretin işverene bugünkü maliyeti 15.762,4 lira olup bunun 500 lirası devlet desteği olarak işverene ödenmektedir.

Yüzde 32 ve üzeri 2024 minimum fiyatı ve minimum fiyata ilişkin gelecek artış senaryoları şu şekilde görülüyor:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu