Haber

Yemen’de Husiler Buğday Yüklü Kamyonları Gözaltına Aldı

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin Taiz’de buğday yüklü yüzlerce TIR’ı gözaltına aldığını ve geçişlerine izin vermediğini bildirdi.

Yemen Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani’nin konuyla ilgili yazılı açıklaması Yemen resmi ajansı SABA’da yayınlandı.

İryani, Husilerin Aden’den gönderilen buğday yüklü yüzlerce TIR’ı Taiz girişinde gözaltına alarak, TIR’ların kendi kontrolleri altındaki bölgelere girişini engellediğini bildirdi.

Durumun bölgedeki tüccarlara büyük zarar verdiğini ve yerel pazarda un fiyatlarının arttığını kaydeden İryani, Husilerin kontrolleri altındaki bölgelerde halkı aç bırakma ve yoksullaştırma politikası nedeniyle un arzını engellediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’i (BM) ve uluslararası toplumu Husilerin ekonomik felakete yol açabilecek ve özel alanda insani karamsarlığı artırabilecek uygulamalarını kınamaya davet eden İryani, Husilere eser giriş ve çıkışları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması için ciddi baskı yapılmasını talep etti.

Yemen’de iç savaş ve insani kriz

Yemen’deki İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana’a ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutuyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor.

BM Mülteci Ajansı raporlarına göre Yemen halkının yüzde 73’ü (yaklaşık 23,4 milyon) iç savaş nedeniyle insani yardıma muhtaç durumda; 4,3 milyon insan yerinden edildi.

Ülkede çatışmalar nedeniyle 13 binden fazla sivil olmak üzere 377 bin kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu