Ekonomi

Sahel Savaşı

Emre ERGÜL

2020 Yılı: Mali’de Darbe… Yıl: 2021: Gine, Çad ve Sudan’da Darbe… 2022 Yılı: Burkina Faso’da Darbe… ve 26 Temmuz 2023: Nijer’de Darbe… Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı iktidarı ele geçirdi, Başkan Muhammed Bazum hapsedildi. özel konut.

İki gün sonra, 28 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, cuntanın liderliğini ilan etti. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Tchiani’ye geri adım atması için 1 hafta süre verirken; Darbeye destek verenler başkent Naimej’de Rus bayrakları dalgalandırıyordu.

Süre üç gün önce dolduğundan, ECOWAS tehdit ettiği gibi Nijer’e askeri müdahalede bulunmadı. ABD, cunta liderleriyle masaya otururken dünya basınında darbenin perde arkasına dair önemli manşetler atıldı: “Yeni dünya savaşı Afrika’dan mı çıkıyor?”, “Savaş tamtamları çalınıyor, ” “Rusya, Afrika’daki gücünü artırıyor.”

Batı medyasına göre Ukrayna Savaşı’ndan sonra Afrika’nın Sahra Altı bölgesi Sahel nedeniyle ABD ve Rusya karşı karşıya geliyor. Nijer, 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana beş darbe yaşadı. ABD yanlısı Bazum 2021’de iktidara geldiğinde, Tchiani 8 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanıydı ve Rus paramiliter grubu Wagner, 1960’ta “İslamcı terör grupları” ile savaşıyordu. Nijer.

Yıl 2022’ydi, M62 adlı Rus destekli bir grup da Fransa’ya “Nijer’den defolun” bayrağını kaldırmıştı… Nijer’deki darbenin arkasında Rusya mı (Wagner üzerinden Sahel ülkelerinde darbeler yapmakla ve Türkiye’de nüfuzunu artırmakla suçlanıyor) Rusya mı? bölge)?

Nijeryalı gazeteci Gare Amadou bu soruyu şöyle yanıtladı: “Fransa’nın Sahel’de yayılan cihatçı teröre karşı mücadelesindeki başarısızlığına karşı Rusya yanlısı bir hareket ortaya çıktı.” Amadou’nun doğrudan Moskova dememesinin nedeni, darbeci Tchiani’nin Rusya yanlısı değil, Fransa yanlısı olmasıdır. Ülkedeki hegemonyasından rahatsız olan biri…

Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken dün Moskova’ya “Wagner’in Nijer’deki istikrarsızlıktan yararlandığına” işaret ederken, Amadou ülkedeki Rus nüfuzunu şu şekilde tanımlıyordu: “Wagner’e yöneltilen suçlamalara rağmen Nijeryalılar, Ruslara ve (Rus lideri Vladimir) Putin. karşı anlaşılmaz bir hayranlığı vardır. Birden fazla Nijeryalı Putin’i Batı’nın olumsuz maliyeti olarak gördüğü eşcinsellik, dini inkâr ve dünyada İslamofobi ile mücadele eden güçlü bir adam olarak görüyor.

ECOWAS nüfusunun önemli bir kısmı da aynı fikirde. Batı yozlaşmış olarak görülürken; Rusya, Afrikalılar için kadın-erkek evliliği ve dini saygı gibi ahlaki açıdan maliyetli fedakarlıkların son savunucusu olarak görülüyor.” Ele alınan senaryo şöyle: ABD görüşmelerinden sonuç çıkmazsa ECOWAS ülkeleri askeri müdahalede bulunacak. Aralarında Bazum da olmak üzere birçok insan ölecek. Mali ve Burkina Faso’daki darbelerin ardından her iki ülke yönetimi de Rusya ile daha sıkı bir ittifak sürdürdü. Nijer’deki askeri cunta da aynı yönde hareket edebilecek izlenimi veriyor.

Atalayar: Afrika’nın yeni güçleri Rusya, Çin, Türkiye

İspanya ve Fas’ta yayın yapan bir haber sitesi Atalayar, “Nijer ve Sahel barut fıçısı” başlıklı haberinde şu yorumu yaptı: “İspanyol ordusu ve siyasi analistler, “Batı Sahel (Moritanya, Mali, Rusya, Çin ve Türkiye’yi kıtanın yeni güçleri ilan eden Atalayar, “Batı Sahel, Rusya’nın NATO’nun güney kanadını tehdit etmesi ve Çin’in güçlenmesi için büyük önem taşıyor. Afrika’daki ekonomik gücü Türkiye de NATO zirvesinde vurguladığı gibi Sahel’i Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz politikasının bir şemsiyesi olarak görüyor.

Moskova ve Seul, Uganda’da nükleer santral inşa edecek

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Rusya ve Güney Kore’nin ülkede nükleer santral inşa etmeye başlayacağını duyurdu: “İki ülke 15 bin megavatlık 2 nükleer santral inşa edecek. Nükleer proje, ulusların sosyo-ekonomik kalkınma için enerji güvenliğini nasıl sağlayacakları ile boğuştuğu kritik bir zamanda geliyor.” Uganda Enerji ve Maden Geliştirme Bakanlığı tarafından yürütülen araştırma, ülkenin doğusunda büyük uranyum yataklarının keşfedilmesinin ardından, Uganda’nın nükleer enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu doğruladı.

Rusya’nın hedefi uranyum hükümdarı olmak mı?

Nijer, Rusya’dan sonra dünyanın 7. büyük uranyum üreticisidir. Listenin başında Kazakistan, Kanada ve Namibya yer alıyor. Avustralya ve Özbekistan da 4. ve 5. sıradalar. İki eski Sovyet ülkesi, Kazakistan ve Özbekistan, uranyum üretiminin yüzde 50’sini karşılıyor. Nijer Rusya’nın uydusu olursa bu oran yüzde 60’a çıkıyor.

Dünyadaki uranyumun %5’i Nijer’de

Nijer, nükleer enerjide kullanılan radyoaktif metal element uranyumun küresel arzının neredeyse yüzde beşine sahip. Avrupa Birliği’nin nükleer ajansı EURATOM’a göre, Nijer geçen yıl AB’nin ikinci en büyük doğal uranyum tedarikçisiydi. Ayrıca ülke, Fransa’nın uranyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.

Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirleri yüzde 41,4 azaldı

Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirleri bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,4 azalarak 4,2 trilyon ruble (yaklaşık 43,4 milyar dolar) oldu. Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, federal bütçe açığının yılın ilk 7 ayında 2,8 trilyon ruble (yaklaşık 29 milyar dolar) seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi. Söz konusu dönemde bütçe gelirlerinin 14,5 trilyon ruble olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bütçe giderlerinin 17,3 trilyon ruble düzeyine ulaştığının altı çizildi.

ABD’nin Nijer’de bin 100 askeri bulunuyor

Nijer Amerika için büyük önem taşıyor. Çünkü ülkede 110 milyon dolarlık insansız hava aracı üssü ve görevde 1.100 asker var. ABD, Trump yönetiminin başlamasından bu yana Nijer’e 158 milyon dolarlık silah satışı ve 122 milyon dolarlık güvenlik yardımı yatırımı yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu