Haber

Rende Esenpark Evleri’nin davası Hatay’da açıldı

Hatay’da 6 Şubat 2023’teki ilk depremde 9 kişinin hayatını kaybettiği Rende Esenpark Evleri’nin yıkılmasına ilişkin 3’ü tutuklu 6 sanık hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. “Kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan 6 ay hapis cezası istendi. açıldı.

Merkez Antakya ilçesi Odabaşı Kavaslı Mahallesi’ndeki 9 katlı apartmanın 6 Şubat günü saat 04.17’de meydana gelen ilk depremde çökerek 9 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Araştırma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sürüyor. tamamlanmış.

Tutuksuz sanıklar ASR, 85 yıllık binanın imalat sorumlusu müteahhidi, proje ve uygulama müfettişi İ.S, denetim personeli HA ve tutuklu sanıklar statik proje tasarımcısı CT, yapı kontrol memuru GT, proje ve uygulama müfettişi MK, sanıklar arasında yer alıyor. “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan. Her bir suç için 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasının istendiği iddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, savcı gözetiminde bilirkişilerin olay yerinde inceleme yaptığı ancak binanın harabe halinde olması nedeniyle gözlem çukuru açılamadığı ve taban incelemesi yapılamadığı belirtildi.

Bilirkişinin kaide raporunda, iddianamede birinci sondajda yeraltı suyuna rastlanmadığı, ikinci ve üçüncü sondajlarda ise 6’ncı metrede yer altı suyu bulunduğu belirtildi. Temel güçlendirme alanları, temel zemin güvenlik gerilmesi ve kesme donatı alanının yetersiz bulunduğu, malzeme kalitesinin de yetersiz olduğu belirtildi.

İddianamede ifadesi yer alan binanın inşaatından sorumlu müteahhit ASR, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Yaptığı binayı hatırlamadığını iddia eden ASR, “Bu daireyi hatırlayamıyorum. Söz konusu daireyi ben mi yaptım diye şu anda bir bilgim yok. Bu dairenin yapı müfettişi GT’yi hatırlamıyorum” dedi. , söyleyeceklerim bu kadar.” sözlerini kullandı.

Çevresindeki personeli suçladı

Binanın yapı kontrol sorumlusu tutuklu sanık GT, binanın üretimine 2017 yılında başlandığını belirtti.

Yapı ruhsatı ve kullanma izinlerinde imza yetkisini kullandığını belirten GT, “Yapı denetimini projelere uygun olarak gerçekleştirdik. Şirkette imza yetkilisiyim. Yapı denetim firmasının sahibiyim. Binalar benimle birlikte çalışan inşaat müfettiş mühendisleri tarafından denetleniyor. Bu binada mimar proje ve uygulama müfettişidir.” DIR-DİR. ve inşaat mühendisi MK yapı denetimini gerçekleştirdi.” diye konuştu.

Binaya hiç gitmedim

Proje ve uygulama denetçisi İ.S. Binanın yapıldığı sırada hasta olduğu için kızıyla birlikte Bodrum’da kaldıklarını anlattı.

Yapı denetim firmasının kendisini zaman zaman aradığını kaydeden İ.S, “Bana hep ‘Her şey yolunda, gelmene gerek yok’ diyorlar. O dönemde Hatay’a hiç gitmedim, firmanın denetlediği hiçbir binaya imza atmadım, şirkette sadece isim olarak yer aldım, saha görevine katılmadım, varsa benim de var dediler. Yapı denetim evraklarında imza var, sanırım bunları benim yerime başkası imzalamış. Binanın yıkıldığından haberim yoktu.” Belirtti:

Tutuklu sanık, statik proje tasarımcısı CT de suçsuz olduğunu öne sürerek, “Malzemelerin alımından sorumlu olmadığım halde yanlış yöntemlerle satın alındığına şahit oldum” dedi. Kendini formuyla savundu.

Gözaltına alınan proje ve uygulama müfettişi MK ile tutuklu olmayan denetim görevlisi HA da yıkılan binaya ilişkin hiçbir belgeyi imzalamadıklarını ve kusursuz olduklarını iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu