Ekonomi

Nvidia’nın son satışları, teknolojideki genel gerilemenin ortasında Apple’ı geçmesini engelliyor

Önde gelen bir yapay zeka şirketi olan Nvidia, Cuma günü geç saatlerde bir satış yaşadı ve Pazartesi günkü piyasa açılışı öncesinde dengelenmeden önce gece boyunca %1,5’lik bir düşüşle devam etti. Bu düşüş, bu yılın başlarında hisse fiyatındaki %90’a yakın artışa rağmen Nvidia’nın en değerli ikinci şirket olarak Apple’ı geçmesini engelledi.

Nvidia hisselerindeki satış, teknoloji hisseleri arasında daha geniş bir model izledi ve çip üreticileri Broadcom ve Marvell Technology de üç aylık raporlarının yatırımcı beklentilerini karşılamamasının ardından düşüşler gördü.

İlgili haberlerde, Nvidia, şirketin NeMo AI platformunu eğitmek için telif hakkıyla korunan kitaplarını izinsiz kullandığını iddia eden üç yazarın açtığı bir davayla karşı karşıya. Bu durum, Avrupa Birliği’nin gizlilik gözlemcisinin Avrupa Komisyonu’nu Microsoft yazılımını kullanması nedeniyle eleştirerek AB gizlilik kurallarını ihlal ettiğini belirtmesi nedeniyle daha geniş teknoloji endüstrisi endişelerinin ortasında geldi.

ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu gösteren güçlü Şubat ayı istihdam raporuna rağmen, S&P 500 Cuma günü %0,6 düşüşle kapanırken, vadeli işlemler Pazartesi günü erken saatlerde aşağı yönlü seyretti. Rapor, tahminleri aşan istihdam artışının yanı sıra işsizlik oranında bir artış ve ücret artışında bir yavaşlama olduğunu gösterdi.

Bu işgücü piyasası koşulları, 95 baz puanlık tam yıl gevşeme ve iki yıllık Hazine getirilerinin bir ayın en düşük seviyesine düşmesi tahminleri ile Haziran ayında Federal Rezerv faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

Yatırımcılar şimdi Salı günü açıklanacak olan Şubat ayı tüketici fiyatları raporunu bekliyor. Rapora göre yıllık TÜFE enflasyonunun %3,1’de sabit kalması, çekirdek enflasyon oranının ise bir önceki ayki %3,9’dan %3,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Küresel olarak Çin ekonomisi, üretici fiyatlarının düşmeye devam etmesine rağmen yıllık TÜFE enflasyonunun altı ay sonra ilk kez yükselmesiyle iyileşme işaretleri gösterdi. Çin hükümeti ayrıca emlak firması China Vanke’yi desteklemek için müdahalede bulunarak zor durumdaki bir şirkete yardım etmek için nadir bir adım attı.

Japonya’da, Japonya Merkez Bankası’nın politika sıkılaştırmasına gidebileceği yönündeki spekülasyonlar artarken, dördüncü çeyrek için revize edilen GSYH verileri yıllık bazda %0,4’lük bir büyüme göstererek %0,4’lük ilk daralma tahmininden daha iyi bir sonuç verdi. Bununla birlikte, Japonya’nın Nikkei endeksi Pazartesi günü çip ile ilgili hisselerdeki önemli kayıplarla %2 düştü.

ABD doları hafif bir düşüş yaşarken, Bitcoin 71.000 $’ın üzerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı. İngiltere’nin mali düzenleyicisi, tanınmış yatırım borsalarının kripto destekli borsa yatırım senetlerini piyasaya sürmesine izin vereceğini duyurdu.

Pazartesi gününün ilerleyen saatlerinde ABD piyasalarını etkileyebilecek önemli olaylar arasında New York Fed enflasyon beklentileri anketi, ABD Şubat ayı istihdam eğilimleri, Brüksel’deki Eurogroup maliye bakanları toplantısı, Hazine ihaleleri ve Oracle’dan kurumsal kazanç raporları yer alıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

umraniye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu