İş

Milyonlarca soru cevaplandı! İşte EYT’liler için emeklilik yol haritası

Milyonların merakla beklediği EYT’ye ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşınca gözler başvuru sürecine çevrildi. EYT yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci bundan sonra başlayacak.

EYT KİŞİLERİ ÖNCE ÇIKMAK İÇİN BAŞVURU YAPACAKLAR.

Kanunda yer alan şartları taşıyanlardan sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar, öncelikle mevcut işyerlerine “emeklilik” gerekçesi ile emeklilik başvurusunda bulunacak. EYT’liler, işverenin istifa bildiriminin ardından e-Devlet üzerinden kolayca emeklilik başvurusu yapabilecek. Son olarak başvurular evrak bazında incelenecek ve emekli maaşı ödenip ödenmeyeceğine karar verilecektir. Şartları sağlayan ve emekliliğe hak kazananlar en kısa sürede emekli maaşlarını alacak.

İŞVERENLER NE YAPACAK?

İşverenler, EYT kapsamına girenlerin işten çıkarma süreçlerinde olağan emeklilik prosedürlerini takip edecek. Bu kapsamda işten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacaktır. Patron emekliye hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT üyelerinin kıdem tazminatına matrah Kredi Garanti Fonu’ndan olacak. EYT kapsamında emekli olanlar ise 30 gün içinde aynı işyerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında SGK prim indiriminden yararlanabilecek.

KIDEM YARDIMLARININ HESAPLANMASI

Türkiye’de ilk kez 1936 yılında çıkarılan İş Kanunu ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir işyerinde en az 1 yıl çalışmakta olan personelin işten ayrıldıklarında ödedikleri toplu ödeme tutarını ifade eder. kurallar kesinlikle yerine getirildiğinde. Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin işten ayrıldığı tarihteki en son brüt ücreti esas alınır. İşçiye işyerinde geçirdiği her yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti ödenir, bu ödemeden sadece damga vergisi kesilir.

HUKUK KAPSAMINDA KİMLER VAR?

EYT’de rastgele bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenleme ile 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

9 Eylül 1999 tarihinden önce istihdam edilenler yasadan yararlanacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olmak üzere 4/a (SSK) sigortası olanlar ile 5000-5975 arası kademeli prim gün şartlarını sağlayanlar ve 4/b (Bağkur) sigortalıları için ve 4/c (Emekli Sandığı) kadınlar için 20 tam yıl, erkekler için 25 tam yıl hizmet süresi olanlar aylık alabilecek.

iscehisarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu