Ekonomi

BIST Genel Müdürü: “Borsamıza ilgi artıyor, şirketler halka arzla büyüyor”

Borsa İstanbulGenel Müdür Korkmaz Ergün Borsanın son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini ve yatırımcı sayısının arttığını söyledi. Günlük ortalama işlem hacminin 3 yıl önce 26 milyar TL’den bugün 136 milyar TL’ye çıktığını belirten Ergün, ayrıca her 10 kişiden 1’inin borsada aktif yatırımcı olduğunu belirtti.

Ergün: “Borsamıza ilgi artıyor, şirketler halka arzla büyüyecek”

MÜSİAD’ın düzenlediği Vizyoner’23 Tepesi TİM Show Center’da gerçekleştirildi. Etkinlikte Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun bir konuşma yaptı. Borsa İstanbul’un şirketlere ve yatırımcılara farklı finansman yöntemleri ve yatırım araçları sunduğunu belirten Ergün, piyasanın ihtiyaçlarına göre ürün yelpazesini genişlettiklerini ve kesintisiz hizmet sunduklarını anlattı.

Ergün ayrıca, son yıllarda hem şirketlerin hem de yatırımcıların borsaya büyük ilgi gösterdiğini, bunun kendilerini işlerine daha bağlı hale getirdiğini, üretime, yatırıma, yatırıma davet ettiklerini belirtti. ihracatİş yapan, istihdam yaratan şirketlerin büyümelerini halka arz yoluyla finanse edebileceklerini söyledi.

Halka arzlardan 104 milyar TL kaynak sağlandı

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, borsanın son yıllarda büyük bir gelişme gösterdiğini, şirketlere ve yatırımcılara farklı finansman teknikleri ve yatırım araçları sunduğunu anlattı. Borsaya başvuran şirketlere sadece değerlendirme değil, karar ve hazırlık aşamalarında da destek ve yardım sağladıklarını belirten Ergun, son 3 yılda 136 şirketin borsaya kote olmaya başladığını ve 104 milyar TL’lik gelir elde edildiğini belirtti. bu şirketlerin halka arzından sağlandı.

Ergün ayrıca 4 bin 674 borçlanma aracının işlem görmeye başladığını ve bu ihraçlardan 1 trilyon TL’nin üzerinde gelir elde edildiğini belirtti.

Borsadaki şirket sayısının 3 yıl önce 394 iken bugün 529’a ulaştığını, günlük ortalama işlem hacminin ise 26 milyar TL’den 136 milyar TL’ye çıktığını anlatan Ergun, her 10 kişiden 1’inin aktif yatırımcı olduğunu söyledi. Borsada Türk nüfusundandır ve bu sayı birkaç kat daha fazladır. Bir yıl önce yüzde 1 seviyesinde olduğunu, bireysel yatırımcıların artık genç yaşta sermaye piyasalarıyla tanıştıklarını ve bunun onları işlerine daha bağlı hale getirdiğini vurguladı.

Korkmaz Ergun, yatırımcıların bilgi ve tecrübeden beslenerek büyümesini istediklerini belirtirken, yatırımcıların uzun vadeli yatırım perspektifi kazanarak katılım kültürüyle hareket etmelerini de umdu.

Finansman risk sermayesi piyasasından sağlanacak

Ergün, bu yıl hayata geçirdikleri Girişim Sermayesi Piyasası sayesinde gelecekte halka açılmayı düşünen ancak büyümesi için erken finansmana ihtiyaç duyan şirketlerin bu pazara başvurabileceğini söyledi.

BIST Yöneticisi Korkmaz Ergun, katılım finansmanının geliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını, katılım finansmanı kriterlerine uygun endeksler hazırlayarak bu endeksler üzerinde yeni fon oluşumuna imkan sağladıklarını, katılım finansmanı konusunda yatırım yapan şirketlere eğitimler verdiklerini belirtti. borsada işlem görmekte veya işlem görmek istediklerini ve halka arz izahnamelerinde katılım finansmanı kriterlerini karşıladıklarını beyan etmektedirler. Görüşlerini belirttiklerini belirttiler.

Ergün, iştirak finansmanı konusunda hassas olan yatırımcıların şirketlerin halka arzına katılmasını sağladıklarını vurgulayarak, şirketlerin iştirak finansmanı alanındaki kaynak olanaklarından daha fazla faydalanmasını hedeflediklerini söyledi.

Ergün, borsanın Türkiye Yüzyılı vizyonunda İstanbul’un uluslararası finans merkezi konumunu güçlendirmeye devam edeceğini belirtti.

Bu yazı ilk olarak Halkarz.net’te yayımlandı.

habertefenni.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu