Haber

Yunan kargo gemisi Kızıldeniz’de füzeyle vuruldu

İngiltere merkezli nakliye şirketi Ambrey, Kızıldeniz’de bir Yunan kargo gemisinin füzeyle vurulduğunu duyurdu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırı ve işgalleri 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Yemen İran’daki İran destekli Husiler de Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemilere saldırıyor. Son olarak bu kez bölgeden geçen bir Yunan gemisine saldırı düzenlendi.

SALDIRILAN GEMİ İSRAİL’İ ZİYARET ETTİ

İngiliz nakliye şirketi Ambrey, Malta bandıralı Yunan kuru yük gemisinin Kızıldeniz’i güneyden kuzeye geçerken füzeyle hedef alındığını bildirdi. Ambrey, Gazze’de savaşın başlamasından bu yana İsrail’i ziyaret eden ve Süveyş’e doğru yola çıkan geminin, olayın ardından rotasını değiştirerek bir limana yöneldiğini belirtti.

Öte yandan, İngiliz Donanması tarafından işletilen bir deniz güvenlik kurumu olan Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları, Yemen Port Saleef’in kuzeybatısında bir bölgede bir “olay” yaşandığını bildirdi. Ajans olayla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

KIZILDENİZ’DE GERİLİM

İran’ın desteklediği Yemen Türkiye’deki Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim’de İsrail şirketlerine bağlı olduğunu söyledikleri Yemen açıklarında ticari gemilere el koymaya, bir kısmına da insansız hava aracı ve füzelerle saldırmaya başladı. ABD güçleri bu dönemde Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze insansız hava araçlarını birçok kez düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle 18 Aralık’ta Husi güçlerine karşı çok sayıda ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

31 Aralık’ta Kızıldeniz’de İsrail’e ait bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. 10 Ocak’ta Husiler, İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle Kızıldeniz’de bir ABD gemisinin füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarına derhal son verilmesini talep eden kararı kabul etti.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si gerçekleştiriliyor.

Kaynak: SonDakika.com / Dünya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu