Haber

Ünlülere, Küçük Ünlülere ve Sosyal Medyada Linç Ayini Kurbanı Olmak İstemeyen Ünlü Olmayanlara Tavsiyeler

“Sosyal medyada haksız yere linç edildim”… Bu cümleyi bir çok ünlüden duymuşsunuzdur. Peki bu cümleden kurtulmak için ne yapmalıyım?

Ünlüyseniz veya daha az ünlüyseniz, mümkünse sosyal medyanızı kullanmayın. Kullanacaksanız gerisini iyi okuyun.

Bu tavsiyeye uyanların sosyal medyada linç edilme olasılığı daha düşüktür.

Önce Türkçe öğrenelim. De ve ki bağlacı ile başlayabilirsiniz. Demet Akalın isen sıkıntı olmayabilir ama değilsen Türkçe önemli.

Sıcak gündem hakkında hemen yorum yapmayın, özellikle “kahve dükkanı muhabbetinden” kaçının. Çünkü ters köşe olma ihtimaliniz yüksek.

Irkçılık, kadın düşmanlığı, homofobi, yabancı düşmanlığı yapmayın. Bu kavramların ne olduğunu bilmiyorsanız ya öğrenin ya da hesabınızı yöneticinize/sosyal medya uzmanınıza teslim edin.

Sosyal medyadaki politik doğruluk hayat kurtarır.

Sıcak gündemi yeterince takip edin, zaman tünelinin havasına aykırı paylaşımlardan kaçının. Sıcak gündemi takip edemeyecek kadar ağır mısınız? Hesabınızı sosyal medya uzmanınıza gönderin.

Sempatik bir gönderi, zaman tüneli korkunç bir haberin yasını tuttuğunda veya tüm nefretini tek bir yere odakladığında iyi gitmeyebilir.

Kontrolünüzde olmayan konularda yorum yapmaktan kaçının.

İronik olma. Unutmayalım ki insanımız ironiyi anlamıyor, direk okuyunca linç başlıyor.

Linç başlayınca ironi yaptım demeyin. Çünkü artık çok geç.

Bu tavsiyeleri dinlemediniz ve linç edilmeye başladınız… Öncelikle telefonu kapatın ve bir süre yazılanlara bakmayın. Hiç savunma yapılmaması, korkunç bir savunmadan çok daha iyidir.

Size en yakın olanlara danışın. Konuya daha sağlıklı ve objektif bakabilirler.

Paylaşmanız sizin için sorun olmayabilir ama tekrar danışmalısınız..

Linç sırasında size yazılan herhangi bir sert tepkiye kesinlikle cevap vermeyin. Verdiğin her cevap vaşağı daha da büyütüyor. Ateşi körüklemeye gerek yok.

Sosyal medyada veya gerçek hayatınızda yaptığınız hatada ısrar etmeyin. Israr linci büyütür. En doğru yol içtenlikle özür dilemektir.

Özrünüz için yeniden bir dayanak bulmanız yararlı olacaktır.

Bonus: Özür diledikten sonra bir süre paylaşım yapmayın. Sosyal medya kullanıcıları linç sırasında çok acımasız davransa da bir süre sonra çoğunluk unutuyor. Döndükten sonra tepki aldığınız konu hakkında yorum yapmayınız.

savur-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu