Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: Dolar TL karşısında yüzde 45 artmalı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatı artırmanın en önemli adımlarından birinin para politikasında istikrarın sağlanması olduğunu söyledi.

Gültepe, Oksijen TV’de Güzelm Yılmaz Ertem’e verdiği röportajda, maliyet artışlarıyla orantılı olarak dolar kurunun yılsonunda yüzde 45 civarında artması gerektiğini belirtti.

Mustafa Gültepe özetle şöyle konuştu: “2023 yılında yaşamadığımız hiçbir şey yok. 6 Şubat depreminin yaşandığı ve her geçen gün yeni ekonomik kararların değiştiği bir noktada ihracatçılarımızın büyük bir başarıya imza attığını düşünüyorum. Yılı 255,8 milyar dolar ile kapattık. Dolarlık ihracat yüzde 0,6 artış ama Dünya ekonomisinde talebin düştüğü, Avrupa’nın resesyona girdiği bir noktada bu ihracat rakamına ulaştıkları için tüm iş insanlarımızı tebrik etmek lazım.

2023 yılındaki 27 bölümümüzden 13’ü eksi yazdı. Eksi işaretli branşlar genel olarak emek yoğun ve maliyet yoğun branşlardır. Savunma sanayi, kuyumculuk, makine, tarım gibi teknoloji yüklü, katma değeri yüksek bölümler artı oldu.

‘TÜRKİYE PAHALI OLDUĞUNDA…’

Daralan Avrupa pazarının Türkiye ihracatına büyük etkisi oldu. Fiyat rekabetini sağlayamadık. Türkiye çok değerlenince alıcılar başka ülkelere gitti. Rakip ülkeler de fiyatlarını düşürdü. Bunu devlet politikasıyla yaptılar. Bu nedenle bazı branşlarda eksiler yaşadık. İnşallah 2024’ün ikinci yarısından sonra bunu olumlu konuşabiliriz.

2023 yılında Türk ihracatçısının ucuz krediye erişimi vardı ancak yeterliliği düşüktü. İhracat arttıkça finansman ihtiyacı da artıyor. Özellikle 2023 yılında yaşanan kur baskısı ve doların 20’nin altında tutulmasıyla faiz oranlarındaki reel düşüş, ekonomide ezberlenen teorilerden farklı bir şey oldu. İhracatçı olarak ne kadar uygun krediye ulaşabilirsek üretime ve istihdama o kadar katkı sağlamış olacağız. Ancak insanlar finansmana ulaşamadı. Para politikası ihracatla aynı yönde hareket etseydi ihracatımız yüzde 0,6 değil yüzde 4-5 olacaktı. Girdi maliyetleri bir yılda yüzde 100 arttı, dövizdeki artış ise yüzde 90 oldu. Ortadaki fark yüzde 60-70. Buna tahammül etme şansı yok, rekabet etme şansı yok.

‘DEĞİŞİM POLİTİKASI DÜŞÜK KALDI’

2024 yılı için 402 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlerken hizmeti de birlikte verdik. 267 milyar dolar mal ihracatı, 135 milyar dolar hizmet ihracatı hedefliyoruz. Dünya normalleşirse bu rakamlara çok rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Özellikle rekabet açısından girdi maliyetleri ile dövizin paralel gitmesi gerekiyor. Daha yüksek ya da ekstra farklı bir döviz kuru istemiyoruz. Yalnızca işçilik maliyetleri geçen yıl yüzde 105 arttı. Dolar yüzde 60 arttı. Yüzde 45 fark var. Eğer döviz kurunu istikrara kavuşturamazsanız ithalatçı olmadığınız sektörlerde bile ithalata başlıyorsunuz. Bunun nedeni döviz kurunun düşük kalmasıdır. Çünkü dışarısı çok daha ucuz. Hazır giyim ithalatı 300-400 milyon dolar iken 2023’te 3-4 milyar dolara çıktı. Bunun nedeni kur politikasının düşük kalması.

Yıllık fiyat artışının ortalama yüzde 45 civarında olması beklendiğinden doların TL karşısında yüzde 45 artması gerektiğini düşünüyorum. Böylece verdiklerimiz aldıklarımıza eşit olacak.” (HABER MERKEZİ)

haberayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu