Haber

Mustafa Adıgüzel’den TMO’nun Fındık Satışına Yanıtı: “Bu, TMO eliyle fındık üreticisine yapılan bir zulümdür.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2021 mahsülü Giresun kalitesinde 58 lira, 2022 mahsulü Giresun kalitesinde 61 lira ile fındık satışına başlamasına tepki gösterdi. Adıgüzel, “Bu, fındık üreticisine TMO eliyle yapılan bir zulümdür. TMO’yu ve Tarım Bakanlığını derhal bu işi gözden geçirmeye ve bu yanlıştan hızla dönmeye davet ediyorum. Çünkü yapılan Türkiye’ye kar değil, uluslararası kartele, onun hesabınadır. Türkiye Cumhuriyeti devletine ait bir devlet kurumunu, Türkiye Cumhuriyeti insanına, tarımına ve üreticisine karşı bir oyunda kullanmaktır.”

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi. Adıgüzel dedi ki:

“Az önce haber aldık. TMO piyasaya fındık verme kararı aldı. 2021 yılı fındığı 58 lira, Giresun kalite fındığın 2022 hasadı 61 lira. Çok üzgünüm ve kızgınım. Ordu’da fındık 62 liraydı. Çarşamba günü fındık 63 liraydı.Ama devletin TMO’su fındığı piyasaya piyasa fiyatının 2-3 lira altına koyuyor.Bu demek oluyor ki fındık fiyatı son günlerde hızla artıyor.Geçmiş yıllarda , bu hep böyleydi.Ancak Ferrero yapıyordu.Fındığın piyasada azaldığı bu aylarda İtalyan karteli fındığı bazı aracılar yardımıyla düşük fiyattan pazara sürüyordu. fındığın üst hareketi.

“ÜLKENİN DEĞERLERİNİ VE FINDIK ÜRETİCİSİNİN İŞİNİ ANLAMAYA DEVAM EDEN BİR ÇETE”

Ferrero bu yıl bunu yapamadı. Çünkü Ferrero, Rekabet Kurumu’nda gözetim ve denetim altındadır. Bu nedenle bu yıl fındığın fiyatı 43 liradan 63 liraya çıkarak hatasız 70 liraya çıktı. İşte Ferrero’nun bu yıl yapamadığını TMO’nun yardımıyla yapıyorlar. Bu yüzden kızgınız. Devlet kurumu yabancı bir kartele taşeronluk yapıyor. Bu yüzden kızgınız. Ordu’da dün fındık fiyatı 62 liraya ulaşırken, bu haberin ardından çarşıdaki fındıklar 55 liraya kadar geriledi. Birkaç güzel adam memleketin ve çiftçiliğin adı için uğraşırken, bir hırsızlar timi, bir çete memleketin ve fındık üreticisinin emeğini baltalamaya devam eder. Yazıklar olsun sana.

Sezon başında ‘Sn. Erdoğan, 53 lira açıklama. Fındığın fiyatı en az 70 lira olsun.’ Sayın Genel Başkanımız ‘En az 4 dolar olmalı’ dedi, o zaman 70 liraydı. Ne oldu 53 lira açıklayınca fındık beklediğimiz gibi 43 liraya gitti. Çiftçi fındığı 43 liraya sattı. Şimdi o fındığın değerine hızlı bir şekilde ulaşmak için bugün TMO yine devreye girerek fındığı bloke etti. terim. TMO genel müdürüyle görüştüm, ‘Bunu yapmayın’ dedim. Elinizdeki fındığı piyasaya sürecekseniz 67-68,70 liraya yakın bir fiyat koyun ki piyasa fiyatının üzerinde olsun ve fındığın yukarı yönlü hareketini teşvik edin’ dedi. Ancak bunu yapmak yerine uluslararası kartelin ve Türkiye’deki uzantılarının emriyle bunu yaptılar ve şu anda fındığın fiyatını düşürdüler.

“HÜKÜMET TMO TARAFINDAN YÖNETİLEN ‘FERRERO DEPOLU FINDIK HESABI’ AÇIYOR GÖRÜNÜYOR”

Şimdi buna gizli el diyeceğim, gizli bir el değil. Biz bu elleri biliyoruz. Bunlar açık bir el. Ancak bunu TMO’yu paravan olarak kullanarak el altından yaptılar. Biliyorsunuz döviz korumalı mevduatlarla dövizi sabit tutardık. Şimdi ‘Ferrero Korumalı Fındık Hesabı’ varmış gibi görünüyor. Fındık bölümündeki döviz korumalı mevduat hesabına alternatif geliştiren hükümet, TMO eliyle yürütülen ‘Ferrero Korumalı Fındık Hesabı’nı açtı.

Ayrıca TMO, geçen yıl 27 liraya aldığı fındığı bugün 58 liradan satacak. 53 liraya aldığı fındığı 60 liradan satacak. Ortada bir devlet kurumu üreticinin emeği üzerinden kar elde edecek. Geçen yıllarda sordum, ‘Bari bu kârı üreticilere pay olarak dağıtın’ dedim. Bize ‘Biz kooperatif değiliz, kar dağıtamıyoruz’ dediler. Ama bakın fındıkta 9 yıl tarla bazlı gelir eki 170 lira. 9 yıldır değişmedi. 9 yılda her şey değişti. Gübreye göre mazot 8 kat, gübre 10 ila 20 kat arttı. 9 yıldır yerinde duran bir şey yok ama duran kuruyemişte saha bazlı gelir eki var. Hala 170 dolar. TMO’nun elde ettiği karı bile ‘burada fındıkçıya destek olsun diye kullanalım’, fındıkçıdan elde edilen karı bile fındıkçıya harcamayan bir güdübet yönetimi var.

“20 YILDA FİNDİKÇİ’NİN AKP’DEN ÇEKTİKLERİNİ BAŞKA KİMSE ÖLMEZ”

Onun için bu 20 yılda fındıkçının AKP’den çektiğini kimse çekmedi. Bu, fındıkçının zulmüdür. TMO’nun zulmüdür. TMO’yu ve Tarım Bakanlığını derhal bu çalışmayı gözden geçirmeye ve bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyorum. Çünkü yapılan Türkiye’ye değil, uluslararası kartele kârdır, onun hesabınadır. Bir devlet kurumunu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir kurumunu, Türkiye Cumhuriyeti insanına, tarımına ve üreticisine karşı bir oyunda kullanmaktır. TMO’yu bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyorum.”

TMO: FINDIK İHRACATININ KESİNTİSİZ OLMAMASI İÇİN KURUMUMUZDAKİ FINDIKLARIN BİR KISMI SATIŞA AÇILMIŞTIR.

Konuyla ilgili TMO’nun internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:

“Tarımsal ihracatımızın en değerli kalemlerinden biri olan kabuklu fındığın bir kısmı kesintiye uğramamakta ve ülkemiz ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla piyasaların düzenlenmesi ile bir kısmı kabuklu fındığın üretimine devam edilmektedir. Ordu Stoklarımızda 2022 yılı için 5 bin ton Levant kalite kabuklu fındık ve Giresun Genel Müdürlüğü stoklarında 2022 yılı için 3 bin ton Giresun kalite kabuklu fındık yüzde 50 sağlam olarak satışa sunuldu. iç fındıklar orijinaline göre, KDV hariç, talep toplama formülü ile satışa sunulmaktadır.Fiyatlarımız 2021 yılında Levant kalite kabuklu fındık için 58,00 TL/Kg, Levant için 61,00 TL/Kg olarak uygulanacaktır. ve Giresun kalite kabuklu fındığı 2022 yılında üretmiştir.Numune talep edilmesi halinde KDV dahil minimum 65,00 TL/Kg fiyat uygulanacaktır.5 kg olarak karşılanacaktır.

Firmalar 07.02.2017 mesai bitimine kadar iş almak istedikleri yerde Genel Müdürlüğümüze yazılı başvuruda bulunacaklardır.

Satış; Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Kocaeli Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu