Ekonomi

İsrail basını: Gazze’ye yönelik savaşın maliyetinin 51 milyar dolar olması bekleniyor

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, Maliye Bakanlığı’nın “savaşın devlet hazinesine maliyeti” konusundaki beklentilerine ilişkin bir haber yayınladı.

Savaşın İsrail bütçesine maliyetinin 200 milyar şekele ulaşacağı tahmin edilirken, bu miktarın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10’una tekabül ettiği kaydedildi.

İsrail’in savaş durumuna ilişkin beklentilerinin de yer aldığı haberde, “olayların 8 ay ila 1 yıl kadar sürmesinin beklendiği, büyük bölümü Gazze’de şiddetlenen çatışmaların devam edeceği” belirtildi.

Haberde, “kuzey cephesi” olarak adlandırılan Lübnan sınırında herhangi bir sıkışıklığın beklenmediği, 35 bin yedek askerin yakın zamanda göreve başlayacağı, olayların “Yemen ve İran’a yayılmayacağı” belirtildi.

İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’in “Filistinlilere ve onların kutsal değerlerine, özellikle de Filistin’e yönelik sürekli ihlallerine tepki gösterdiği” gerekçesiyle kapsamlı bir saldırı başlatırken. Mescid-i Aksa’da İsrail ordusu da ağır hava koşulları nedeniyle Gazze Şeridi’ne saldırdı. bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den gerçekleştirilen saldırılarda 315’i asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldürüldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre Gazze Şeridi’nde 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen asker sayısı 30’a yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri hayatını kaybetti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in saldırılarında 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın olmak üzere 9 bin 770 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi de yaralandı.

İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler Batı Şeria ve Kudüs’te 151 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’nin binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Kudüs çevresini ve Filistin’e bağlı Endonezya hastanelerini vurdu. Kızılay, tahliyeye zorluyor. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 60 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu