Haber

Hacı Hasan Efendi dualarla anıldı

Kayseri Didar İslami İlimler Kompleksi’nde gerçekleştirilen program, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Ali Ramazan Dinç Efendi, hem anne hem de baba tarafından soyu Peygamberimiz (sav)’in nur nesline dayanan Hacı Hasan Efendi’den (ks) bahsetti.

Kutbul Aktab’ın Değer Verdiği Bir Mücevher

Ali Ramazan Dinç Efendi, “Nasıl ki insan harabeler arasında dolaşırken değeri ölçülemeyecek kadar değerli bir elmas veya maden buluyorsa, o, bu aşağılık dünyada mükemmel bir rehberdi. Kara toprağa atılan çörek otundan çıkan gül gibiydi. Toprağı güzel olan bir memleketin işi de hoş olduğu gibi, Peygamberimiz (sav)’in neslinden evliyaların oğluydu. Çekirdeği nebevi adapla düzeltilmiş, bakımı devrin Kutubu’l Ektab’ı tarafından üstlenilmiş bir mücevherdi.” ifadelerini kullandı.

Hacı Hasan Efendi, Allah (cc)’ın kitabına ve Resulünün sünnetine uymak konusunda detaylı bilgiler veriyordu. “Tren raylarının biri Kur’an, diğeri Sünnettir” diyordu. Bu tren yoluna yerleştirilip lokomotife bağlanacağız.

Çizgiden Değil Gerçekten Konuşuyordu

“Hacı Hasan Efendi’nin evi üniversiteydi, sofrası midenin yanında, kalbin ve aklın tatmin olduğu bir medreseydi.” Ali Ramazan Dinç Efendi, “Hızır (a.s.) nerede oturursa orada yeşerirdi. Bu nedenle yeşillik anlamına gelen Hızır ismi verilmiştir. Hacı Hasan Efendi nerede olursa olsun dirilirdi. Cebinden not defterini çıkarmaya gerek yok, gönül defterinden bir şeyler anlatabilir. Hacı Hasan Efendi’nin bir özelliği de ruhlarla yüzleşip ona göre hitap etmesiydi. Cenâb-ı Hak herkesin ihtiyacını, derdine göre karşılayacaktır. Şahit olduğum hususlardan biri de kıssalarda anlattığı konuların muteber eserlerde görülmesiydi. O, çizgiden değil yürekten konuşuyordu. Dilden çıkan kulağa, kalpten çıkan kalbe girer.” söz konusu.

Ali Ramazan Dinç Efendi, “Hacı Hasan Efendi’nin (ks) asıl farkı, güzel ahlakı, davranışlarının düzgünlüğü ve insanlığa yön vermesidir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

İlme ve alimlere çok önem verirdi

Kayseri İmam Hatip Yüksek İhtisas Merkezi öğretmenlerinden Hafız Yakup Aktaş, “Hacı Hasan Efendi (ks) Hazretleri ilme ve ilim insanlarına çok değer verirdi.” dedi. söz konusu. Aktaş Hoca, “Rabbimiz (cc) hepimizi dünyaya O’nu bulmamız için gönderdi” diyerek şöyle devam etti: “Allahü teâlâyı bulmanın yolu, peygamberleri bulmaktan geçer. Peygamberleri bulmanın yolu, onların dostlarını ve dostlarını bulmaktır.” azizler.” İfadelerini kullandı.

Evliyaların en değerli vasıflarından bahseden Hafız Yakup Aktaş, “Kusursuz iman, huşu ile namaz, ilim, Cenab-ı Hakk’tan gafil olmamak, zikir, bütün işlerde ihlas, Muhammedi ahlakın yanı sıra hidayet ve ıslahat için emirler insanların.” “L-ma’ruf ve nehy-i münker yapıyorlar.” diyerek konuşmalarını tamamladılar.

Programda Abdülkerim Pir Şâzeli Hocaefendi, Muhammed Atvan Nakşibendi Hocaefendi, Cemal Efendi (Ebu Halid), Mustafa Tit Hocaefendi (El münşid), Nidal Safi Hocaefendi, Muhammed Marâi Hocaefendi, Abdurahman Muhammed Marâi Hocaefendi ve Muhammed Emin Hocaefendi, “Sevgili Anne-Baba” vardı. ve “Yollarını Takip Etmek” üzerine sohbet ettiler.

Ehlullah ve Yapay Zeka

Dr. Medya ve Din alanında çalışmaktadır. Mahmut Kutlu, “Ehlillah ve yapay zeka teknolojisi, nanoteknoloji, kodlama, ne dersek diyelim hepsi birbiriyle bağlantılı. Yapay zeka diyoruz, hepsi Allah’ın velilerinin kalbindedir, çünkü alemler o kalptedir.” söz konusu.

“Şimdi Evliyalara bakalım: Cafer-i Sadık (ra), akli ilimleri dini ilimlerle birleştiren üstadımızdır. Zihniyle maddeyi kontrol etme yeteneği vardı. Buna artık telepati ve telekinezi deniyor. İslam’ın, maddenin sırlarının akıl yoluyla keşfedilmesini emrettiğini ve kalplerin keşfiyle meşgul olunduğunu gösterdi. Zülcenâheyn dediğimiz ustalarımız da ilimde ustalardır.”

“Peygamberimiz Es’ad Erbilî’ye akıllı Es’ad denir, çocukluğunda bile yaşadığı hiçbir şeyi unutmaz, hafızası çok kuvvetlidir, temizdir, yıpranmaz, istihare yapar ve Taha’l Hazretlerini bulur. -Hariri. Hacı Hasan Efendi Efendimiz, “Annemden emdiğim sütün tadını bile tarif edebiliyorum” derken, başka hangi teknolojiyi arayalım? Dr. ifadelerini kullandı. Kutsanmış.

“Hacı Hasan Efendi (ks)’in şiirlerini incelediğimizde her teknolojinin izlerini görüyoruz” diyen Mahmut Kutlu, Hacı Hasan Efendi’nin şiirlerinden örnekler verdi.

Artık nefy ve delil,

Gelir, tevhid, gider, tiranlık,

Ama çok çaba gerektiriyor

Bunun devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Buraya dikkat edelim. Araştırma sonucunda El-masri şunları kaydetti: Nefesi bir süre tutmak, yaşam gücümüzü en uygun şekilde kullanmamızı sağlıyor. Nefesi tutarken beynin elektriksel uyarısı sakinden akışa geçer.

Burada beşi bir yapalım,

Daima yürekten dua edin,

Uzun süre kaldığın sürece sıkıntıya çare olmaz,

Temelde güçlü olmak gerekiyor

“Beş süptil unsur, çakra dedikleri yerlerin genişlemesi, huzura kavuşmak, sükunete ulaşmaktır ama bunların özü süptildir, buna terapi denir, bunları Hacı Hasan Efendi (ks) söylemiş aslında.” diyerek konuşmalarını tamamladılar.

Program Kur’an-ı Kerim okunması ve dualarla sona erdi.

yildirimhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu