Haber

CHP’li Yücel’den ‘ittifak’ açıklaması: Demokrasinin kazanması için her adımı atacağız

CHP’li Yücel’den ‘ittifak’ açıklaması: Demokrasinin kazanması için her adımı atacağız

Yerel seçimlerde ittifakın devam edip etmeyeceğine ilişkin ise CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener bu konuda bazı sert açıklamalar yaptı; bu mümkün olabilir. Yerel seçim takvimi henüz belirlenmedi” dedi. Henüz açıklanmadı. Sonuçta biz kazanmak istiyoruz, ittifak kuracağımız partilerin de kazanmasını istiyoruz.” “Ayrıca ülkemiz demokrasisinin zaferi için gerekli her türlü adımı atacağız. Bu konularda atılacak adımlara kapımız her zaman açık” dedi.

CHP’li Yücel, 38. Olağan Kurultay’ın ardından Özgür Özel başkanlığındaki Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) ilk toplantısı devam ederken, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Cumartesi günü yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında 24 kişilik MYK görev dağılımının belirlendiğini hatırlatan Yücel, “Bugün ilk Merkez Yönetim Kurulu toplantımıza Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in sunumuyla başladık. Tabii ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk. Ayrıca ilk Merkez Yönetim Kurulu toplantımıza da Genel Liderimiz Sayın Özgür Özel’in sunumuyla başladık. Ayrıca yaklaşan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.” Partimizin izleyeceği yol ve yöntemlere de yer verildi. Genel Başkanımız kongrede etkin bir dış politika izleyeceğimizi söyledi. Acil bir gündem olmadığı takdirde Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, ikincisini de Azerbaycan’a gerçekleştirecek. “Bunu gerçekleştirmeyi planlıyor” dedi.

‘ÇİFTÇİLERİMİZ ZOR GÜNLER YAŞIYOR’

Demokrasi ve hukuk çerçevesinde gerçekleştirilen ve destek beklenen her eylemde destek bekleyenlerin yanında olacaklarını vurgulayan Yücel, “TBMM’nin sınırlı yetkileri konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik için çalışacağız” dedi. Egemenlik yetkisini milletimiz, yani milletimiz adına kullanan Meclis, ekonomiyi gündemden çıkarmaya, hayat pahalılığını artırmaya çalışan iktidara karşı.” Yüksek enflasyonu, her hafta artan fiyatları, ekmeğin 8 liraya çıkmasını konuşacağız, konuşacağız. KYK’lardaki konuları da konuşacağız. Devlet yurtlarında durum içler acısı. Sosyal devlet tamamen yıkıldı. Çocuklarımız tarikatların kucağına bırakılıyor. Beslenmeden anladıkları kurtlu yiyeceklerdir. Barınaktan anladıkları ise çocuklardır. Güvenlikten anladıkları, denetlenmeyen, bakımı yapılmayan, çocuklarımızın hayatına mal olan asansörlerdir. CHP olarak Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı emekli çiftçilerimizin emeklilere ödenecek 5 bin TL ikramiyeden mahrum kalması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Çiftçilerimiz girdi maliyetlerinden dolayı zor günler yaşıyor. Bu fiyatların verilmesi onlara biraz olsun nefes aldıracaktır” dedi.

‘Sokaklara kola dökerek bir yere varamayız’

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını durdurmak için tavır almanın herkesin insani görevi olduğunu belirten Yücel, “Ancak bu saldırıların Hamas’ın bir gece sivillere yönelik saldırılarıyla başladığını unutmamalıyız. Öte yandan Batı dünyası sivilleri görmezden geliyor.” ölümlere yol açıyor ve İsrail’in saldırılarından yalnızca sivilleri sorumlu tutuyor.” Tek taraflı açıklamalarını öne çıkarıyor. Bu durum asla kabul edilemez. Cumhuriyetin 100. yılında Gazze’de miting düzenleyen Erdoğan’ın, Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar Filistin’deki insani trajediyi ve sivil ölümlerini iç politika malzemesi olarak kullanacağı aşikar. Biz CHP olarak Erdoğan gibi tutarsız, kimliksiz, hep bir yerden açıklama bekleyen dış politika üretmiyoruz. 7 Ekim’de söyledik, bir aydır vurguluyoruz; Filistin’in ve Filistinlilerin yanındayız. Protesto anayasal bir haktır, Filistin’de yaşananları, orada yaşanan insanlık trajedisini eleştirmekten kaçınıyoruz. Sesini yükseltmekten daha doğal bir şey olamaz ama tepkinin doğru ve tutarlı dış politikayla verilmesidir. “İşyerlerini kapatarak, yerel kahve ikram ederek, sokaklara kola dökerek bir yere varamayız” dedi.

‘ANAYAYAYI TANIMAYAN BİR ANLAYIŞLA ANAYASA’YI TARTIŞMIYORUZ’

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yücel, hükümetin anayasa değişikliği daveti ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki tartışmalara ilişkin şunları söyledi: “Anayasa değişikliğini anayasa değişikliğine aykırı bir anlayışla konuşmuyoruz, tartışmıyoruz. Anayasayı tanıyan, uygulamayan, anayasanın açık kararlarını göz ardı eden, bu eylemler aslında sadece bir senaryonun uygulanmasıdır.Aslında gömlek başından beri yanlış yapılmıştı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay hakkında mahkûmiyet kararı veren ve hak ihlali tespit edilen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararının kendisine tebliği üzerine derhal gereğini yapmak zorunda kaldı.Anayasa değişikliğini getiren AK Parti ve Sayın Erdoğan, Bir süredir gündemde olan, burada “Anayasa tartışmasını net bir noktaya getirip yerel seçimlerden önce veya sonra istedikleri sonucu almaya hazırlanıyorlar. Ancak anayasayı tanımayan, anayasanın açık kararlarını yok sayan bir anlayışla bu tartışmalara girmeyeceğiz” dedi.

‘HEM ÖZEL’E HEM İMAMOĞLU’NA SAYGILILIKTIR’

Yücel, Başbakan ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin Ekrem İmamoğlu’na yakın kişilerden oluştuğu yönündeki eleştirileri de değerlendirerek, “Sayın Özgür Özel’i emanet başkan olarak adlandırmaları tam da bu noktadadır. En azından Özgür Özel’e de, Ekrem İmamoğlu’na da saygısızlık.” “Dahası aşırı. CHP’nin Parti Meclisi veya Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin bir kişiye yakınlığı veya uzaklığı belirlenmiyor” dedi.

‘ZAMANLAMA KONUSUNDA KONGRE VAR’

Belediye başkan adaylarının ön seçim yoluyla seçilip seçilmeyeceğine ilişkin Yücel, “Bugünkü Merkez Yönetim Kurulu toplantımızda yerel seçimde izlenecek yol, formül ve stratejiye ilişkin değerlendirmeler oldu. Bu konular elbette değerlendirilecek. Önümüzdeki haftalarda yapacağımız toplantılarda çok daha detaylı bir şekilde ele aldık. Ön seçimin en demokratik yöntem olduğuna inanıyoruz.” Bir süre savunduk, söyledik. Hala savunuyoruz. Ancak ön seçime ilişkin zamanlama konusunda sıkıntı yaşanıyor. Bir hakimin kontrolünde ön seçim yaptığınızda, adaylar açıklandığında seçimlere yaklaşık 35-40 gün kalıyor. Bu nedenle ön seçimin CHP kontrolünde yapılıp yapılmayacağı belli değil. Trend araştırması yapılıp yapılamayacağı tartışılıyor. Değerlendirme aşamasındadır. Önümüzdeki günlerde Genel Başkanımız Özgür Özel 81 il başkanımızla bir toplantı gerçekleştirecek. Önümüzdeki günlerde uygulanacak doğru formül, illerin beklenti ve talepleri, kuruluşlarımızın görüşleri dikkate alınarak belirlenecek. “Trend araştırması da oldukça demokratik bir yöntem” dedi.

Yerel seçimlerde ittifakların devam edip etmeyeceğine ilişkin Yücel, “Evet, geçmişte ittifak yaptığımız partilerle irtibatımızı sürdürüyoruz. Yani biz ittifaka hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık, kapatacağız.” kapatmayın. Ancak bu bir işlem anlamına gelmez yani burayı satın alırız, burayı size veririz veya pazarlığa dönüşmesine de karşıyız. YETERLİ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener Hanım , bu konuda sert açıklamalarda bulundu, olabilir, henüz yerel seçim takvimi açıklanmadı, sonuçta biz kazanmak istiyoruz, ittifak kuracağımız partilerin kazanması, hatta daha da fazlasını istiyoruz. Ülkemizin demokrasisini kazanması için gerekli adımları atacağız. Bu konularda atılacak adımlara kapımız her zaman açık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu