İnsanlık tarihi açısından genç bir ülke olan Yeni Zelanda’nın coğrafyası, dünyada keşfedilen son büyük ve yaşanabilir yerdi. Yeni Zelanda’ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori’nin Polinezyalı atalarıydı. Bugün Wellington, dünyanın gelişmiş ve modern ülkelerinden biri olan Yeni Zelanda’nın başkentidir. En gelişmiş şehri Auckland’dır. Yeni Zelanda, büyük zıtlıkların ve çeşitliliğin ülkesidir. Aktif volkanlar, harika mağaralar, derin buzul gölleri, yemyeşil vadiler, göz kamaştırıcı fiyortlar, uzun kumsallar ve daha fazlası bu yerin coğrafi özellikleridir.
Bu içerikte Yeni Zelanda ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Yeni Zelanda Hakkında Genel Bilgiler
Yeni Zelanda, büyük zıtlıkların ve çeşitliliğin ülkesidir. Aktif volkanlar, süper mağaralar, derin buzul gölleri, yemyeşil vadiler, göz kamaştırıcı fiyortlar, uzun kumsallar ve daha fazlası bu yerin coğrafi özellikleridir.
İnsanlık tarihi açısından genç bir ülke olan Yeni Zelanda’nın coğrafyası, dünyada keşfedilen son büyük ve yaşanabilir yerdi. Yeni Zelanda’ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori’nin Polinezyalı atalarıydı. Bugün Wellington, dünyanın gelişmiş ve modern ülkelerinden biri olan Yeni Zelanda’nın başkentidir. En gelişmiş şehri Auckland’dır.
İşte Yeni Zelanda hakkında bazı genel bilgiler:
Başkent: Wellington
Resmi diller: İngilizce, Maori
Hükümet Şekli: Meşrutiyet, Parlamenter Demokrasi
Nüfus: (2023 tahmini) 5.128.000
Para birimi: Yeni Zellanda Doları
Yeni Zelanda Tarihi
Yeni Zelanda’ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori’nin Polinezyalı atalarıydı. Yeni Zelanda’ya gelen ilk Avrupalı, 1642’de Hollandalı kaşif Abel Tasman’dı. Avrupalı balina avcıları ve fok avcıları daha sonra tüccarlar tarafından düzenli olarak ziyaret edildi.
1830’larda İngiliz hükümeti ülkedeki kanunsuzluğu azaltmaya çalıştı. 1840 yılında, Yeni Zelanda’nın Waitangi’deki ilk Valisi, Māori şeflerini İngiltere ile bir muhtıra imzalamaya davet etti. Ne de olsa ülke çapında 500’den fazla şef imzaladı.
Avrupalı yerleşimciler Māori’nin topraklarını satmasını istedi. Bu, çatışmaya yol açtı ve 1860’larda Kuzey Adası’nda savaş çıktı. 1870’lerde binlerce İngiliz Yeni Zelanda’da yeni bir hayata başladı. Demiryolları inşa edildi ve şehirler genişledi.
1893’te Yeni Zelanda, tüm kadınlara oy kullanma hakkı veren dünyadaki ilk ülke oldu. Yeni Zelanda, 1890’ların sonunda bağımsızlığını kazandı. 1980’lerden bu yana, çok çeşitli etnik grupların Yeni Zelanda’ya yerleşmeleri teşvik edildi ve bu da onu daha çok kültürlü hale getirdi.
Coğrafi olarak Yeni Zelanda
Yeni Zelanda yaklaşık 1.600 km uzunluğunda bir ülkedir. Arazinin yaklaşık üçte ikisi ekonomik olarak faydalıdır, geri kalanı dağlıktır. Sayısız limanı ve fiyordu nedeniyle ülke, bölgesine göre son derece uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Kuzey Adası’nın arazisi, Güney’inkinden çok daha az diktir.
Yeni Zelanda’nın İklimi
Orta enlem siklonları ve cephelerle ayrılmış bir yüksek basınç sistemi, yıl boyunca Yeni Zelanda’yı batıdan doğuya kat eder. Yaz aylarında (Aralık-Şubat), uzun süre güzel hava ve yoğun güneş ışığı ile subtropikal yüksekler hakimdir. Kışın (Haziran-Ağustos) fırtınalı koşullar hakimdir.
Ortalama mevsimsel ve günlük sıcaklık aralığı yaklaşık 10 derecedir. Ülkenin birden fazla yerinde yaz aylarında en yüksek sıcaklıklar 21 santigrat derecenin üzerindedir. Ülke genelinde, kışın gündüz pik seviyeleri nadiren 10 santigrat derecenin altına düşer.
Yeni Zelanda’nın Ekonomisi
Yeni Zelanda ekonomisi gelişmiştir, ancak küresel pazarda nispeten küçüktür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında, Yeni Zelanda’nın tarımsal ihracata dayalı yaşam standardı dünyanın en yükseklerinden biriydi, ancak büyüme 20. yüzyılın ortalarından sonra yavaşladı.
Yeni Zelanda Nüfusu
Yeni Zelanda, Avrupa kökenli birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Asyalılar, 21. yüzyılın başlarında en hızlı büyüyen demografik kümeydi.
Etnik kümelenmeler ve yoğunlukları aşağıdaki gibidir:
%71,8 Avrupalı
%16,5 Maori
%15,3 Asyalı
%9 Pasifik halkı
%2,7 diğer
Yeni Zelanda’da Kültürel ve Sosyal Yaşam
Diller
Yeni Zelanda, ağırlıklı olarak İngilizce konuşulan bir ülkedir, ancak İngilizce, Maori ve Yeni Zelanda İşaret Dili resmi dillerdir. Önemli sayıda insan tarafından konuşulan diğer Samoaca, Hintçe ve Mandarin Çincesidir.
Din
Nüfusun yaklaşık üçte biri herhangi bir dine bağlı olduğunu iddia etmemektedir. Hinduizm, Budizm ve Sihizm’in az ama artan sayıda taraftarı var. Yeni Zelanda, Anglikan, Roma Katolik ve Presbiteryen mezheplerinin en büyüğü olmak üzere, sözde Hristiyan’dır. Yerleşik (resmi) bir din yoktur, ancak Anglikan katedralleri genellikle hükümet etkinlikleri için kullanılır.
Mutfak
Yeni Zelanda mutfağı, göçmenlerin yemeklerinden ve uluslararası turistlerin beklentilerinden etkilenmiştir. Başlangıçta, klasik İngiliz yemeklerinin yerel tatlarla birleşimiydi. Kıyılardaki taze deniz eserleriyle tanınan; Koyun eti, geyik eti ve etli turtalar yaygındır. Tatlı bir beze yemeği olan Pavlova, meşhur bir tatlıdır.
Yeni Zelanda’da Gezilecek Yerler
Kendine has kültürüyle Yeni Zelanda kesinlikle görülmesi gereken bir destinasyon. İşte ziyaret edilecek yerlerden bazıları:
Gökdelen
Hobbiton Sinema Seti
Te Puia – Rotorua, Yeni Zelanda
Waiotapu Termal Harikalar Diyarı
Huka Şelaleleri
Waitangi Antlaşması Toprakları
Milford Sesi
Abel Tasman Ulusal Parkı
Wellington Teleferiği
Yeni Zelanda’ya Nasıl Gidilir?
Yeni Zelanda’ya Türkiye üzerinden hem direkt hem de aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Bu uçuşları kullanarak ülkeye ulaşabilirsiniz.
Yeni Zelanda vize başvurusu için Ankara’da bulunan Yeni Zelanda Büyükelçiliği’ne başvurmanız gerekmektedir. Eğer uçağınız aktarmalı uçuş yapıyorsa transit ülke için de vizeye ihtiyacınız olabilir.
haberkusadasi.xyz